Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen verkleurd?
Heb je kunststof ramen of kozijnen en zijn ze wat verkleurd? Dan is het goed om ze een andere kleur te geven (of schilderen in dezelfde kleur natuurlijk!). Je kunt een verf gebruiken met een kunstharslak of een alkydverf. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat de verf minder snel opdroogt in vergelijking met hout. Het is daarom goed om een dunnere laag te gebruiken voor de verf, daarnaast dien je alkydverf ook te verdunnen met terpentine of met een ander oplosmiddel. Breng meerdere dunne lagen aan. Het plastic kan namelijk geen vocht opnemen.

De rubberen rand beschermen

Plak het rubber en het dubbelglas allebei af. Behandel nu eerst de hoeken en de randen met de kunststofprimer. Het helpt om de afwerklak beter te laten hechten. Breng nu de primer met een dunne laag aan en vermijd hierbij de rubberen randen. Als deze worden geraakt door de verf dan wordt het rubber erg hard. Bij acrylverf heb je hier geen last van.

Verf in de lengterichting

Als je gaat schilderen dan is het goed om de verf in de lengterichting aan te brengen. Ventileer de ruimte goed als je aklydeverf gaat gebruiken. Het beste resultaat zal je dan krijgen met:

  • Profiellatten binnen
  • Verticale middenstijlen
  • Horizontale stijlen
  • Buitenpanelen

Het is goed om de houten kozijnen te schilderen in je huis om zo de levensduur ervan te verlengen. Een goed geschilderd kozijn is goed beschermd tegen vocht en ook tegen de zon. Verf en beits bieden daarnaast ook nog eens een bescherming tegen schimmels, vocht en insecten, houtwormen en larven.

De juiste beits kiezen

Er zijn verschillende soorten verf beschikbaar voor buiten en binnen. Denk hierbij aan:

  • Verf op een waterbasis (acrylaat)
  • Verf welke is verdund met een terpentine (alkyd)
  • Polyurethaan verf (PU) welke met twee componenten verf wordt verwerkt; met de acrylaat of de alkyd verfsoorten. De verflaag is veel slijtvaster en harder.
  • Vernis is een lak welke vocht afstoot en ook UV-stralen. Door de gladheid is het ook nog eens gemakkelijk schoon te maken.

Waar kies je voor?

Als de verflaag wat verweer is dan kun je het beste eerst de kozijnen gaan opschuren om ze daarna stofvrij te maken, voordat je er een nieuwe verflaag gaat aanbrengen. Je kunt daarna oneffenheden plamuren en glad maken. Als het hout zwaar beschadigd is dan kun je het beste alle verf van het kozijn afbranden.

Lees verder over kunststof kozijnen: www.kozijnen-kopen.nl